EMDR

Heb je last van angsten, onzekerheid of heb je iets meegemaakt waar je last van blijft houden? Wil je meer uit het leven halen en je minder zorgen maken? Misschien heb je last van een fobie of vermijd je bepaalde situaties omdat die je veel stress geven. EMDR kan in deze situaties helpend zijn. EMDR is een heel effectieve tool om in korte tijd de negatieve lading van bepaalde herinneringen of angsten af te halen. Daarnaast kan het perfect ingezet worden om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Wat is EMDR? 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (een hele mond vol), afgekort ook wel beter bekend als EMDR, is een techniek die werkt wanneer je last hebt van de gevolgen van een negatieve of heftige ervaring uit het verleden. Dit kan een gebeurtenis zijn zoals een geweldsincident, een ongeval of een angst die is ontstaan door een bepaalde situatie. Het kan ook zijn dat je meer dan één negatieve ervaring hebt meegemaakt en daardoor negatieve gevolgen ervaart door de manier waarop je bijvoorbeeld over jezelf denkt. 

EMDR kan ingezet worden bij een breed scala aan problemen en klachten. Belangrijk uitgangspunt daarbij is, is dat de klachten zijn ontstaan als gevolg van een ervaring (aanwijsbare reden) die nog steeds een negatieve invloed op je leven heeft. Die ervaringen uit je verleden kunnen je leven in het nu onnodig zwaar maken. Met EMDR kunnen we de emotionele lading van deze negatieve ervaringen verminderen. 

Wat levert EMDR jou op? 

  • rust
  • meer zelfvertrouwen
  • ontspanning
  • minder angstgevoel
  • lekkerder in je vel
  • verminderde stressklachten
  • verbeterde slaap
  • loslaten van niet helpende overtuigingen
  • en meer

Wil jij meer uit het leven halen en je minder zorgen maken?

Plan zelf vrijblijvend een afspraak voor een telefonische kennismaking.

Hoe werkt EMDR? 

EMDR heeft als functie dat de herinnering aan de gebeurtenis blijft bestaan maar dat de negatieve gevoelens die eraan gekoppeld zijn, verdwijnen of een andere betekenis voor je krijgen. Tijdens de sessie wordt dit bereikt doordat we jouw (werk)geheugen extra belasten door een eenvoudige taak.  Dit kan in de vorm van handbewegingen die jij met je ogen volgt of doordat ik je vraag om mee te tappen op je knieën. Ook kan ik je eenvoudige rekenopdrachten geven. Dit doen we terwijl jij de gebeurtenis als een plaatje in je gedachten stil zet. Door de extra belasting van je (werk)geheugen, verminderen de nare gevoelens en emoties die gekoppeld zijn aan deze herinnering. Deze herinnering verliest zo aan emotionele lading en geeft je de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.

Wanneer de emotionele lading van de gebeurtenis/ervaring aan kracht verliest, wordt het gemakkelijker om eraan terug te denken. Het voelt minder beladen en intens. Het kan ook zijn dat de herinneringen veranderen. Je krijgt andere gedachten of inzichten die een minder beladen betekenis aan de gebeurtenis geven. Je ervaart mogelijk meer kalmte en kracht en je zelfvertrouwen neemt toe. Het wordt rustiger in je hoofd en in je lichaam waardoor jij je sterker voelt om de volgende stappen in je leven te zetten. 

Wanneer kan EMDR toegepast worden? 

Soms is een gebeurtenis in je leven zo intens dat je gevoel en verstand deze niet kunnen verwerken. Je kunt dan zeggen dat er sprake is van een verwerkingsprobleem. Gesprekken werken in die gevallen vaak minder goed en dan is EMDR een goede techniek om het natuurlijke verwerkingsproces weer op gang te brengen. EMDR kan toegepast worden bij alle klachten die in stand gehouden worden door herinneringen aan gebeurtenissen die voor jou betekenisvol zijn geweest. Je kunt denken aan allerlei soorten angstklachten zoals bijvoorbeeld angst voor overgeven, angst voor ziekte en/of pijn, prikangst, angst om auto te rijden, angst voor de tandarts, smetvrees, hoogtevrees, vliegangst, angst voor eenzaamheid, claustrofobie.

Daarnaast is EMDR  ook goed in te zetten bij negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt. Overtuigingen waarvan je weet dat die niet kloppen maar die voor jou toch als waar aanvoelen. Vaak ontwikkel je deze overtuigingen in de loop van je leven. Voorbeelden hiervan zijn: “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik moet bewijzen dat ik iets waard ben”, “Ik ben een loser” of “Ik ben schuldig”. Wat kan bijdragen aan het ontwikkelen van deze negatieve overtuigingen zijn nare ervaringen uit het verleden. EMDR kan heel helpend zijn als techniek om deze overtuigingen te corrigeren zodat je een positiever zelfbeeld ontwikkelt. De manier van verwerken is hetzelfde als die bij het verwerken van een voor jou heftige gebeurtenis. In dit geval gaan we samen op zoek naar díe gebeurtenissen die voor jou bewijzen dat de negatieve overtuiging waar is om deze vervolgens met EMDR te ontkrachten.

Werkwijze

Herken je één van bovengenoemde klachten of heb je een andersoortige vraag en zoek je hulp? Dan is EMDR iets voor jou. Een traject bij mij is voor iedereen anders en afhankelijk van jouw specifieke wens en situatie. Tijdens een intake sessie maken we samen een plan waarin we jouw doel bepalen.

Telefonische kennismaking

Ik begin altijd met een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek kijken we samen of jouw hulpvraag geschikt is om met een van de technieken te behandelen en of ik de juiste persoon ben om jou daarbij te helpen. 

Intake/eerste sessie

Vanuit dit gesprek kunnen we samen besluiten om een intake te plannen. Tijdens de intake geef ik uitleg over de technieken die ik inzet en bespreken we de wederzijdse verwachtingen. Ook zorgen we ervoor dat al jouw vragen beantwoord zijn. 

Plannen vervolg

Mijn voornemen is om jou te helpen een blijvende effectieve verandering aan te brengen. Daarom plannen we deze sessie in om elkaar beter te leren kennen en om goed te begrijpen waar je in je dagelijks leven tegenaan loopt.  Na deze sessie bespreken we of het goed voelt voor jou en of je een vervolg op de sessie wil inplannen. 

Investering

Wat er nodig is aan sessies is geheel afhankelijk van de vraag en jouw doel. Problematiek die al wat langer speelt of die wat complexer is kan ervoor zorgen dat er wat meer sessies nodig zijn. Ook zaken zoals betrokkenheid en motivatie zijn hierin van belang. Ik gebruik technieken waarbij er in het algemeen binnen korte tijd een positieve verandering plaatsvindt. Gemiddeld genomen mag je rekening houden met twee tot vier sessies. 

Dit is een schatting van het aantal sessies en uiteraard kijken we na elke sessie wat er voor jou (nog) nodig is. 

Eerste sessie: 200 euro 

De eerste sessie (intake) duurt 1,5 tot 2 uur 

Vervolgsessie: 150 euro 

Een vervolg sessie duurt 1 tot 1,5 uur 

Een telefonische kennismaking is uiteraard vrijblijvend en kosteloos.
De genoemde tarieven zijn exclusief BTW voor bedrijven

*De sessies worden niet vergoed door een zorgverzekering